Waar of onwaar? Soms is een verhaal gewoon mooi…

By Utregkwis

Drogisterij Woortman in 1988. (Foto: Het Utrechts Archief

Tunnels en onderaardse gangen

Onder de Neude loopt vanuit de kelder bij drogisterij Woortman een lange tunnel naar het voormalige postkantoor waar nu de Bieb Neude is gevestigd. Die tunnel dateert nog uit de tijd dat eeuwen terug op die locatie een vrouwenklooster stond. Het Museum Catharijneconvent is ook van nonnen geweest en daarvandaan loopt een tunnel naar de nabije Reguliersteeg.

Heel bekend is natuurlijk de tunnel die van de Domtoren naar het Vredenburg loopt en nog stamt uit de tijd dat daar kasteel Vredenburg stond. Er zijn meer tunnels onder de Domtoren, een loopt er naar het Wed waar de bisschop zijn woning had. Een andere onderaardse gang gaat rechtdoor onder de Zadelstraat naar de voormalige Mariakerk.

Dan zijn er nog de tunnels die pizzabakker Mario Nistro ontdekte in de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij brak muren af in zijn werfkelder aan de Oudegracht en zag daarachter nieuwe kelders. Hij mocht niet verder gaan want het afbreken was illegaal, maar onduidelijk is of er wel een einde aan die kelders kwam.

De kapitein van een van de rondvaartboten van Schuttevaer wees me nog niet zo lang geleden op een paar honderd meter lange tunnel die vanaf de werf bij de Twijnstraat loopt naar het bolwerk Sterrenburg en bedoeld was als vluchtplek voor soldaten als in de Middeleeuwen vijandige troepen Utrecht wisten binnen te dringen. Die tunnel begon achter een deur, de kapitein wees me er op.

Ik kan u die deur ook aanwijzen, maar u moet mij beloven daar niet achter te gaan kijken. Ook moet u niet bij Woortman naar de toegang van de kelder onder de Neude vragen. Waarom niet? Mijn opa vertelde mij vroeger dat de Domtoren gebouwd was op koeienhuiden. Dat fascineerde mij enorm en toen ik een beheerder van de toren er over vertelde zei hij dat het onzin was. Ik was een illusie armer en weiger sindsdien elk broodje-aap-verhaal te controleren. Daar zijn ze mij te lief voor. Had ik u al verteld over die onderaardse gang die in de oorlog is gegraven vanonder het stadhuis naar de gevangenis aan het Wolvenplein?

Ton van den Berg

Freelance-journalist

(Deze column verscheen eerder in de Binnenstadskrant in 2021)

Facebooktwitter

Plaats een reactie