De Groate Utreg Kwis

De Groate Utreg Kwis verbindt het 900-jarige Utrecht

Op een bijzondere, speelse en aantrekkelijke wijze gaven wij in 2022 aandacht aan 900 jaar Utrechtse geschiedenis met De Groate Utreg Kwis. We wilden laten zien dat we als bewoners veel meer met elkaar delen dan we ons kunnen voorstellen. Vieren van 900 jaar Utrecht was vooral meer oog hebben voor elkaars geschiedenis.

We wisten 300 Utrechters te bereiken, die in teams mee gingen doen aan de quiz in drie voorrondes. Op 5 november vond in Bibliotheek Neude de finale plaats.

De voorrondes vonden plaats in de tien Utrechtse wijken in scholen en locaties van onder andere ZIMIHC-theaters zodat deelname zo dicht mogelijk plaatsvond waar de deelnemers wonen.

Om iedereen de kans te geven gedegen en voorbereid aan de quiz deel te nemen, werden er diverse activiteiten aangeboden aan de 300 deelnemers. Activiteiten met het ‘stempel van goedkeuring’ van De Groate Utreg Kwis werden gebruikt voor het opstellen van quizvragen.

Zo waren er wijk- en buurtwandelingen met het Gilde Utrecht, interessante lezingen in Bibliotheek Neude, diverse 900 jaar Utrecht-activiteiten, informatietafels in alle Utrechtse bibliotheken en stimuleren we bezoek aan diverse Utrechtse musea en de tentoonstellingen van Het Utrechts Archief. De meeste activiteiten waren voor de deelnemers gratis.

De Groate Utreg Kwis werd gepresenteerd door Koos Marsman, ambassadeur van de Utregse Vollekstaol en bekend van diverse Utrecht-quizzes en de regelmatige Utreg-kollum in de papieren krant van DUIC.

Quizpresentator Koos Marsman en De Groate Utreg Kwis-projectleider Peter Gieling. (Foto: HUA)

De voorrondes en de finale werden live uitgezonden vanuit Bibliotheek Neude en werden door duizenden mensen bekeken via de kanalen van sociale-media van RTV-Utrecht.