Vrouwen die muren afbreken

By Utregkwis

Vrouwen die muren afbreken. Foto: Jan-Kees Steenman

Vanaf 1 juni is in het Volksbuurtmuseum de reizende tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken te zien. Geïnspireerd door Utrechtse verzetsheldin Trijn van Leemput, interviewde schrijver en onderzoeker Véronique Konings tien hedendaagse Utrechtse vrouwen die op zeer verschillende manieren figuurlijk muren afbreken in de samenleving. 

Fotograaf Ilvy Njiokiktjien maakte van elke vrouw een portret op een plek in Utrecht die de vrouw zelf koos omdat deze voor haar iets bijzonders betekent. Hun verhalen en portretten vormen de tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken.

Idealen en taboes

Vrouwen die muren afbreken zijn vrouwen die vooroordelen tenietdoen op het gebied van huidskleur, seksuele voorkeur, geloof en culturele achtergrond. Vrouwen die opkomen voor zaken die hen na aan het hart liggen, taboes doorbreken en strijden voor een ideaal dat ons allemaal aangaat. Hun verhalen inspireren en steken je een hart onder de riem. Er spreekt kracht en moed uit.

Trijn van Leemput

Omdat de tentoonstelling is geïnspireerd op het verhaal van Trijn van Leemput heeft het Volksbuurtmuseum het historische verhaal van Trijn toegevoegd aan de reizende tentoonstelling.

Vrouwen die muren afbreken ontstond in 2020 in het Centraal Museum als onderdeel van de tentoonstelling De ommuurde stad. Sinds 2021 reist de tentoonstelling naar diverse Utrechtse wijken. Van 1 juni t/m 29 september 2022 is de tentoonstelling te zien in het Volksbuurtmuseum. 

Facebooktwitter

Plaats een reactie