Lezing door Bright O. Richards (3 september)

By Utregkwis

Deze lezing is geweest en is terug te zien op: klikhier

Zaterdag 3 september, 16.00 uur theaterzaal Bibliotheek Neude

aanmelden voor deze lezing

Bright O. Richards. Foto: @rk_pho 

Bright O. Richards is acteur en schrijver. Hij vluchtte in 1993 uit de burgeroorlog in Liberia naar Nederland. Richards ging met een beurs van het UAF naar de toneelschool in Arnhem. Hij speelde daarna in diverse producties en gezelschappen, waaronder het Ro Theater. 

Bright is mede-oprichter van New Dutch Connections: een stichting die o.a. theater inzet voor de empowerment van nieuwkomers, onder andere met speciale ToekomstAcademies in het hele land. Geïnspireerd op zijn eigen verhaal en de verhalen van andere vluchtelingen maakte Bright verschillende succesvolle theaterproducties zoals As I Left My Fathers House, The Bright Side of Life en de netwerk-theaterserie Future Citizens. In 2017 ontving Bright met New Dutch Connections de prestigieuze Gieskes-Strijbis Podiumprijs, omdat hij “als eigenzinnig theatermaker bruggen bouwt tussen mensen die elkaar nog niet kennen”.

In zijn producties en performances staan geloof, hoop, verbinding met elkaar en netwerk centraal. Ook nemen (Afrikaanse) gezegdes zoals ‘It takes a village to raise a child’ en ‘De mensen die je ontmoet in een nieuw land bepalen je toekomst’ een belangrijke plaats in.

Bright: “Ik kreeg onlangs een berichtje van iemand die twee jaar geleden meedeed aan een bijeenkomst waar hij zichzelf in de spotlight zette als Engels docent. Het was zijn droom om hier in Nederland in het onderwijs aan de slag te gaan. Hij heeft recent zijn permanente contract ondertekend bij de Hogeschool van Amsterdam. In het bericht geeft hij aan dat hij hoopt dat hij het door kan geven: dat hij zijn studenten gaat helpen om hun dromen waar te maken. Dat is waar ik het allemaal voor doe. Natuurlijk heb je als vluchteling alles verloren, maar er is hoop. Het zit in jou. Het zit in al deze verhalen. En het begint met het delen van die verhalen en dromen, en het gaat verder bij al die
mensen die een rol in dat verhaal willen spelen.”

We hebben Bright gevraagd in zijn lezing in te gaan op de positie van de nieuwkomer in de stad Utrecht.

Wanneer: 3 september, 16.00 – 17.00 uur. Waar: Theaterzaal Bibliotheek Neude, Toegang: gratis.

aanmelden voor deze lezing

Facebooktwitter